Marco compartirà a Polònia l'experiència de Castelló en l'elaboració i implantació de l'Agenda Urbana

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, participa aquesta setmana en el World Urban Forum organitzat pel programa de les Nacions Urbanes per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat) i que se celebra del 26 al 30 de juny en *Katowice, Polònia. Un fòrum que amb el lema principal “Transformar les nostres ciutats per a un millor futur urbà” , ha sigut dissenyat com a escenari per a debatre els principals reptes urbans als quals s'enfronta el món en l'actualitat i en el futur, com l'impacte en les comunitats, ciutats, economies, canvi climàtics i polítiques d'urbanització, tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030.

El Fòrum Urbà Mundial 2022 està coorganitzat pel Ministeri de Fons de Desenvolupament i Política Regional de Polònia i l'Oficina Municipal de Katowice i comptarà amb diferents esdeveniments, com a assemblees, diàlegs, taules redones i formació, entre altres. Marco prendrà part en dues taules redones i serà l'única alcaldessa espanyola present en una d'elles, la del dilluns 27 de juny organitzada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb l'objectiu de donar a conéixer la Política Nacional Urbana d'Espanya i la forma en la qual s'està procedint a la seua implementació efectiva, posar en comú bones pràctiques i experiències provades en l'elaboració i aprovació de plans d'acció d'agenda urbana a escala nacional, regional i local.

Així, l'alcaldessa abordarà en aquesta taula les actuacions en matèria de governança i traslladarà l'experiència de Castelló com a projecte pilot en plans d'acció local i el Fòrum Local de l'Agenda Urbana amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Castelló és exemple a nivell nacional en la materialització de l'Agenda Urbana, des que signem en 2020 el protocol d'actuació entre l'Ajuntament i el Ministeri, de manera que la ciutat es va convertir en model per a orientar a altres municipis en l'elaboració dels seus respectius plans d'acció. Aquesta mateixa setmana hem presenteu el Pla d'Acció de l'Agenda Urbana de Castelló, que inclou una proposta amb 16 projectes prioritaris a desenvolupar fins a 2030 fruit d'un procés de participació previ i que configuren el full de ruta estratègic per a continuar transformant Castelló amb criteris de sostenibilitat social, mediambiental i econòmica.

Amparo Marco, alcaldessa de Castelló

L'altra taula redona serà el dimarts 28 de juny i se centrarà en Governs locals, la clau de l'èxit de l'Agenda Urbana, i estarà moderada per la subdirectora de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Ángela de la Creu. Marco compartirà l'experiència de Castelló amb els alcaldes i alcaldesses d'Alfaro, Sant Feliu de Llobregat i Aranda de Duero.

catVA